PEGAWAI polis memeriksa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di sebuah restoran di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur. FOTO Aizuddin Saad.
PEGAWAI polis memeriksa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di sebuah restoran di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur. FOTO Aizuddin Saad.
BERNAMA

Sibu: Empat individu dikenakan kompaun RM10,000 masing-masing selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) pencegahan wabak Covid-19 dalam satu operasi pemantauan di Bandar Baru Sibu Jaya di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Sibu ACP Stanley Jonathan Ringgit berkata, mereka yang dikompaun termasuk seorang wanita berusia 23 tahun yang tidak memakai pelitup muka.

"Tiga lagi adalah pemilik premis, iaitu dua kedai gunting rambut dan satu kedai makan.

"Pemilik kedai makan, iaitu seorang lelaki berusia 53 tahun, dikompaun selepas gagal menyelia dan mengawal pergerakan keluar masuk pelanggan, sementara dua pemilik kedai gunting, iaitu seorang wanita berusia 67 tahun dan lelaki, 32 tahun, didapati tidak menggunakan sarung tangan dan apron pakai buang," katanya.

Pada 11 Mac lalu, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador dilaporkan berkata, nilai kompaun bagi pelanggaran SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dinaikkan daripada RM1,000 kepada RM10,000 yang dikuatkuasakan menerusi pewartaan Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 13 Mac 2021 @ 7:28 PM
    含羞草实验室入口-含羞草免费人成视频在线观看